(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Szép jövő vár a magyar boltokra az interneten

HWSW @ 2010. március 16.

 

Rövid távon jelentősen nőhet az online boltok és webáruházak forgalma Magyarországon, többek közt a gazdasági válság hatására - derül ki az Euromonitor International piackutató frissen közzétett statisztikáiból.

A cég szerint az elmúlt években az régió két országának, Szlovákiának és Magyarországnak az e-kereskedelmi mutatói többnyire jelentősen elmaradtak a nyugat-európai átlagtól. Az Euromonitornál mindezt három jelenség számlájára írják: a növekedéshez nagyobb szélessáv-penetrációra, az online is használható fizetőeszközök (bankkártyák, PayPal stb.) nagyobb térnyerésérére és a bizalom erősödésére van szükség.

Az Euromonitor által az Eurostat alapján összesített adatokból kiderül, hogy tavaly év végén a magyar vállalatok 87 százaléka rendelkezett internetkapcsolattal, a cégek forgalmának 14 százaléka származott online kereskedelmi tevékenységből. A statisztikák rámutatnak, hogy hazánkban a belföldi kereskedelemhez képes az adott időszakban jelentős túlsúlyban voltak a külföldi értékesítések: a 14 százalékos forgalomból 9,4 százalék külföldi megrendelésekből jött össze.

A piackutatónál úgy látják, hogy a forgalom növekedéséhez a háztartások internetellátottságán, illetve az infrastruktúrán is javítani kell, jóllehet az ezzel kapcsolatos kilátások terén bizakodó a vállalat. Nyilvánvaló ugyanakkor az is, hogy a magyarok a recesszió hatására 2009-ben jóval kevesebbet költöttek az internetes infrastruktúra bővítésére, mint 2008-ban, vagy akár 2007-ben, emellett a vezetékes szélessávú penetráció növekedése is megtorpant.

Az Euromonitor kutatása felhívja a figyelmet arra, hogy az e-kereskedelem jogi feltételei mindkét, a kutatásban érintett országban adottak, emellett a webáruházak nemcsak áru-, hanem szolgáltatáskínálatukat is jelentősen fejlődtek az elmúlt időszakban. Egyre több interneten kereskedő cég használja ki továbbá a közösségi oldalakban rejlő lehetőségeket, valamint a fizetési opciók kibővítésével próbál újabb vevőket toborozni.

Az online áruházak növekvő népszerűsége nyilvánvaló okokra vezethető vissza - vélekednek az Euromonitornál: a webáruházak használata kényelmes, áruválasztékuk egyre szélesebb, valamint az árösszehasonlító oldalak révén lehetőség adódik a legkedvezőbb ajánlat kiválasztására. A gazdasági válság által megroppantott kelet-európai háztartások számára különösen ez utóbbi lehetőség a legvonzóbb.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"