(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Nem áll le az internet, ha elfogynak az IP-címek

origo.hu @ 2011. január 24.

 

Bár a jelenleg használatos internetcímek heteken belül elfogynak, az ezek kiosztását felügyelő szervezet szerint azért nem kell a világháló apokalipszisére számítania senkinek - arra viszont igen, hogy kényelmetlenebb lesz netezni.

Az internetre kapcsolódó eszközök saját numerikus azonosítóval, azaz IP-címmel rendelkeznek a szerverektől kezdve az otthoni PC-ken át egészen a mobiltelefonokig. A jelenleg széles körben használt, IPv4 nevű címzési technológia azonban csak nagyjából négymilliárd címet kínál felhasználásra, Lorenzo Colittinek, a Google mérnökének előrejelzése szerint február első heteiben fogják kiosztani az utolsó rendelkezésre álló tartományokat az internetszolgáltatóknak.

Évek óta kongatják a vészharangot

A szakértők már évek óta kongatják a vészharangot a rendelkezésre álló netes címek kimerülése miatt. A probléma megoldására már évek óta létezik címzési módszer: az IPv6: már nagyságrendekkel több, 340 szextillió (3,4*1038) darab eszköz számára tud egyedi azonosítót biztosítani, így gyakorlatilag sosem fognak elfogyni címkészletei. Az IPv4 tartalékai arra sem lennének elegendőek, hogy a Föld teljes népességét képező mintegy hétmilliárd ember számára egyedi címeket biztosítson.

Bár az új technológia régóta hozzáférhető, még sok vállalat és internetszolgáltató nem vezette be, mert ez sokszor extra beruházást, de legalábbis nagyobb mennyiségű pluszmunkát igényel. Colitti az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az IPv6 bevezetése azért halasztódik évek óta, mert a cégeknek semmilyen konkrét előnyük nem származott belőle.

Nem áll meg az internet, kényelmetlenségek viszont lehetnek

A Google szakértője szerint takarékosságból megoldható ugyan, hogy egy IP-címet többen használjanak - például egy társasház minden lakója azonos cím alól internetezzen -, ennek a módszernek a gyakorlatban számos hátránya van: ha például renitenssége miatt egy lakót kitiltanak egy netes fórumról, szomszédai sem fogják elérni azt. Bizonyos szájtok működtetői egyetlen címről pedig csak limitált számú látogatót enged oldalaira, ami szintén problémát okozhat a megosztott címek használóinak.

Lorenzo Colitti szerint az IPv4-es címtár kimerülése miatt senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy leáll majd le az internet, de a fent említetthez hasonló kellemetlenségekre számítani lehet. A szakértő úgy nyilatkozott, hogy a hálózati berendezések sem fogják zökkenőmentesen lekezelni a megosztott címeket, és az IP-címeken osztozó új honlapok elérése is problémákba ütközhet.

A felhasználók részéről az IPv6-os címzési rendszerre való átállás optimális esetben semmiféle beavatkozást nem igényel, noharégebbi modemek és routerek esetében szükség lehet cserére. Windows XP esetében például manuálisan kell bekapcsolni a címzés támogatását, az ennél régebbi rendszerekkel viszont nem is lehet használni azt. 2011. június 8-án egyébként a Google, a Facebook és más nagy internetes cégek is egy közös IPv6-os próbaüzemet tartanak majd, melynek során tesztelik, hogy rendszereik megfelelően elérhetők-e az új technológián keresztül is. A teljes átállás várhatóan éveken át fog zajlani, és jelentős munkát ró majd az internetszolgáltatók, hostingcégek munkatársaira.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"