(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Kövér: Mindenkinek elérhetővé kell tenni az internetet

inforadio.hu @ 2011. június 2.

 

Mindenki számára elérhetővé kell tenni az internetet - mondta Kövér László házelnök szerdán, az EU-elnökség keretében megrendezett "Az Információs Társadalom Parlamentje" című konferencián az Országházban.

Megnyitó beszédében a házelnök azt hangsúlyozta: feladat még az is, hogy mindenkivel megismertessék, miként segíthetik életét az infokommunikációs eszközök. E mellett azt szorgalmazta, hogy digitális formában minél hamarabb legyenek elérhetőek nemzeti kultúrkincseink. Úgy vélekedett: e három feladathoz erőfeszítésre és anyagi ráfordításra van szükség.

Kövér László leszögezte: egyik feladat sem várathat magára, minden perc késlekedés egész társadalmi rétegeket, esetleg egész településeket szakíthat le. Ez nemcsak gazdasági, hanem a demokrácia kérdése is - húzta alá. Mint mondta, az írás-olvasás megszerzéséhez hasonlatos alapjoggá nőtte ki magát az elmúlt években a digitális írni-olvasni tudás.

A három terület esetében jelentős erőfeszítések születtek tagállami és európai szinten egyaránt, de leginkább a korszerű, modern és nem utolsósorban vonzó formát öltő tartalomszolgáltatással vagyunk leginkább lemaradva - fogalmazott a házelnök, aki szerint e területen lenne a leginkább szükség innovációra.

Beszélt arról is, hogy az infokommunikáció csupán eszköz, az, hogy miként használják, az emberségről, az értékekről tesz tanúbizonyságot. Szerinte nem szabad engedni, hogy lebontsák vele azt a civilizációt, amely létrejött.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a válságadó kivetése a szektor szereplői számára terhet jelent, de a gazdasági válság kezelése miatt ezt be kellett vezetni.

Tudatossá kell tenni a nemzetstratégia és az információs társadalom kapcsolatát, ki kell használni az ebben rejlő lehetőségeket - ezt Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondta. Kiemelte, hogy az internethez való hozzáférés hiánya komoly problémát jelent, és ezt az információs szakadékot meg kell szüntetni.

Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy olyan tartalmakat kell létrehozni, amelyek segítik a közösségek és a kulturális örökség fennmaradását. 


« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"