(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Nyílt szoftveresek támadják a kormányt

index.hu @ 2013. január 21.

 

A nemzetközi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODFA) magyar tagozata hétfőn nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben aggályaikat fejezik ki a Microsofttal kötött stratégiai megállapodás miatt. Az ODFA szerint a 2012-es év során bebizonyosodott, hogy a kormány az elmúlt másfél-két évben csupán szóban támogatta a nyílt dokumentumformátumok alkalmazását, a formátumok alkalmazása során számos alkalommal az amerikai szoftveróriás érdekeit képviseli a hazai vállalkozások, felhasználó intézmények és az állampolgárok ellenében.

Nyílt levelében az ODFA a kormány figyelmébe ajánlotta a szövetség évértékelőjét, amelyet a levélhez is mellékelt. Az írás második felében a stratégiai megállapodás részleteire utalva az ODFA felsorolja kifogásaikat. „Nem értünk egyet azzal, hogy egy amerikai multinacionális vállalat által biztosított eszközök és szolgáltatások teszik Magyarországot egy több ponton összekapcsolt, modernebb és hatékonyabb társadalommá. Meggyőződésünk, hogy a nyílt szabványok, nyílt formátumok és az ezeket natív módon használó megoldások emelik Magyarországot az innovatív, versenyképes és termelő országok közé.”

Az ODFA szerint a döntés sem szakmailag, sem stratégiailag nem igazolható, szembemegy a nemzetgazdaság érdekeivel, valamint az Orbán-kormányának szakpolitikusainak korábbi kijelentéseivel.

Kifogások

A tervezett közoktatási portállal kapcsolatban az ODFA kéri a miniszterelnököt, hogy a megállapodás minden részletét hozzák nyilvánosságra. Ezek után kérdéseket tesznek fel Orbán Viktornak:

 • Képes lesz-e a tervezett rendszer a felhasználó intézmények, diákok, tanárok számára ingyenes eszközökkel biztosítani a közoktatási platformon tárolt adatok, dokumentumok teljes körű elérését, akár nyílt eszközökkel is?
 • Képes-e a tervezett rendszer a nyílt szabványok mentén együttműködni más rendszerekkel, képes-e tökéletesen kezelni a nyílt formátumokat? Milyen garanciát tud felmutatni a redmondi cég ezekkel kapcsolatban?
 • Milyen hatástanulmányok támasztják alá, hogy ez a zárt platform valóban tartalmaz hozzáadott értéket az oktatásban részt vevők számára? Milyen egyéb lehetőségeket vizsgáltak?
 • Mennyibe kerül a portál kifejlesztése, majd üzemeltetése a következő 5 évben?
 • Kiszámolták-e, hogy milyen költségekkel járna a rendszer kivezetése?
 • Mi az az előny, amelyért cserébe megéri feladni a hazai oktatási informatika függetlenségét?
 • Hogyan lehetséges, hogy Önök már eldöntötték, hogy milyen platformot alkalmaznak, amikor e tárgyban semmiféle előzetes versenyeztetés, közbeszerzés nem történt?
 • Milyen garancia van arra, hogy a közoktatással összefüggő közadatvagyon a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően hazai, állami kezelésben marad?
 • Miért érdeke a Magyar Államnak, hogy a közoktatási és közigazgatási intézmények a hazai és külföldi tapasztalatok alapján egyaránt jól bevált, sok esetben ingyenesen elérhető, szabad megoldások helyett drága és zárt licenceket szerezzenek be?
 • Vásárolt-e, és ha igen, mekkora értékben a Magyar Állam közvetlenül a Microsoft írországi központjából 2011–2012-ben?
 • Miért érdeke az Ön kormányának, hogy a hazai adóforintokból az ír IT-adóparadicsomot és az amerikai gazdaságot támogassuk?
 • Az Ön döntése nyomán létrejövő együttműködés milyen módon növeli a hazai vállalkozások versenyképességét? Mikor lehetünk fővállalkozók saját hazánkban?
 • Az Önök által korábban meghirdetett szoftverpiaci nyitás hogyan egyeztethető össze egy ilyen, az irodai szoftverpiacot alapjaiban befolyásoló központi döntéssel?
 • Milyen módon segíti az innovációt, ha hazai termelés és fejlesztés helyett kizárólagosan egy nyugati multinacionális vállalat termékeit terjeszti és propagálja az állam?

Mi a teendő?

Mindezek után az ODFA az együttműködés felajánlása mellett felsorolja a szövetség „határozott kéréseit”, vagyis hogy a kormány „haladéktalanul állítsa le a Közoktatási Portál versenyellenes megvalósítását, vizsgálja felül a redmondi, amerikai multinacionális vállalattal kötött stratégiai megállapodást, és korábbi ígéreteiknek megfelelően biztosítsa:

 • a nyílt dokumentumformátum (ODF) kötelező jellegű alkalmazását a közigazgatásban, államigazgatásban, oktatásban
 • a korrekt piaci versenyt az oktatási szférában
 • a dokumentum- és információkezelés, valamint az információs szabadság területén a függési viszonyok megszüntetését a megfelelő törvénymódosításokkal
 • biztosítsa az átláthatóbb és megalapozott döntéshozatalt ebben a nemzetstratégiailag kiemelten fontos kérdésben
 • utasítsa a szakminisztériumokat a korábban ígért nyílt szoftveres stratégia végrehajtására”


« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"