(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Jó ötlet a PC-t tablettel keverni?

PC World @ 2015. október 14.

 

A hibridek nagy jövő előtt állnak - legalábbis évek óta ezt harsogják, de mi még mindig nem vagyunk teljesen meggyőzve. Van másik megoldás.

hp_split_2x_20151013_090158_l.jpg

Minden tisztelet kijár a notebook-tervezőknek - gyönyörű gépeket alkotnak és sokszor sikerül igazán újat, szépet kitalálni. A kreativitást ráadásul már nem fojtja meg a kötelező, kagylókialakítás, sőt, ma már nem feltétlenül kell számolni az optikai meghajtóval és a hűtőventilátorral sem.

Hibrid-láz

A dizájnerek be is indultak, és egészen egyedi, szuper, minden-egyben gépeket terveztek, amelyeknek meg is lett a saját kategóriájuk hibrid-néven. Ezeket a gépeket a marketingesek is imádják, mert igazán jól néznek ki a reklámokban, ráadásul lehet őket jó drágán adni. És hogy mit ígérnek, ha ilyet veszünk? Hát azt, hogy ezzel az egyetlen egy géppel mindent elintézünk és többé nem lesz szükségünk sok-sok kütyüre. Dolgozni szeretnénk? Használjuk a gépet normál notebook-üzemmódban. Filmet néznénk? Ott a sátor-mód. Tartalomfogyasztás böngészéssel? Akkor jöhet a tablet-mód leszedhető billentyűzettel vagy átfordítható kijelzővel.

illusztraciok_2_screenshot_20151013085132_2_original.jpg

A gond azzal van, hogy mindegyik kompromisszumokkal jár. A notebook-módnál fel kell áldoznunk némi teljesítményt és üzemidőt, hogy vékony, hordozható maradjon a gép. A sátor-módhoz megfelelő asztal is kell - például repülőn, a turistaosztályon erről ne is álmodjunk. A tablet üzemmódban pedig nehéz a hátrahajtós gép, a lecsatolhatónál pedig sok port elvész. Ezen gondok ellenére is vannak olyan hibridek, amelyek még így is nagyon jók, minden üzemmódban használhatók, ám ezek méregdrágák. Nekünk a használat során az is zavaróvá vált, hogy ugyan az adatokat nem kell másolni, szinkronizálni több eszköz között, ami kényelmes, cserébe viszont egyetlen készülék egyetlen akkumulátorára voltunk kénytelenek támaszkodni. Ugyan a modern hibridek igazán sokáig bírják, annyira egyik sem kitartó, mintha külön eszközünk lenne a különféle felhasználási módokra.

Mindenre dedikált gép

Mit nyerünk és vesztünk azzal, ha minden felhasználáshoz külön eszközt használunk? Először is szinkronizálni kell adatainkat, ami manuálisan, offline végezve kínszenvedés. Ez azonban ma már nem életszerű: A levelezésünk a felhőben történik, sőt, böngészési előzményeink, jelszavaink, beállításaink is szinkronizálódnak platformtól függetlenül. Ha van Wi-Fi vagy a zsebünkben egy Mi-Fi adapter (mobilnettel hajtott, akkumulátoros access point), a streamelés sem gond akár egyszerre több gépre is. Az akkumulátor-idő is egészen máshogy alakul: a notebookon dolgozunk, ebben a módban pedig egészen sokáig bírja, a tableten pedig videót nézünk, játszunk, böngészünk - modelltől függően akár 8-10 órát is.

illusztraciok_2_screenshot_20151013085132_1_original.jpg

Már csak az ár kérdése maradt. Miután a hibrid helyett hagyományos notebookot választunk, sokat megspórolunk, ami mehet a nagyobb teljesítményre és/vagy a hosszabb üzemidőre, sőt, még marad annyi, hogy egy vállalhatóan jó minőségű tabletet is vehetünk a megtakarított pénzből.


Te melyik megoldást választottad/választanád?

« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"